Recepten

Gevulde courgettebloemen

Voor Lipolip en Menocure: na stap 4 of vanaf stap 2 indien de dagelijkse hoeveelheid eiwitten gerespecteerd wordt en de bereiding gebeurt zonder olijfolie

Ingrediënten (hapje of voorgerecht)

8 courgettebloemen (zie tip)
200 gr ricotta
verse tuinkruiden naar keuze
zwarte peper
zout
olijfolie

Bereiding

Snipper de tuinkruiden fijn en meng deze onder de ricotta. Kruid met zwarte peper en zout.
Open de bloemen voorzichtig en vul deze op met het ricottamengsel. Sluit de bloemen.
Verhit een beetje olijfolie in de pan en bak de bloemen 2 à 3 minuten aan elke zijde. Serveer als hapje of als voorgerechtje.
Eenvoudig maar toch heel speciaal!

Smakelijk ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Tip!

De courgette is in vrijwel alle landen rond de Middellandse zee erg populair en wordt in veel traditionele gerechten gebruikt. Maar niet alleen de courgette is heerlijk van smaak, ook de courgettebloem is op veel manieren in of bij een gerecht te gebruiken!

Er is verschil tussen de mannelijk en de vrouwelijke courgettebloem. De mannelijke bloem bestaat uit een steeltje en een bloem. De vrouwelijke bloem groeit aan een babycourgette; het vruchtbeginsel met daaraan de bloem. De vrouwelijke bloem wordt ook wel de Courgette Fleur genoemd. Vanuit deze bloem kan de courgette groeien.
De bloemen van de courgetteplant openen zich maar één keer en dit gebeurt heel vroeg in de ochtend gedurende slechts een paar uurtjes. De courgettebloem kun je daarom het beste in de ochtend oogsten voor ’ongeveer 10.00 uur. Je kunt een courgettebloem na het oogsten tussen de vier en zes dagen gekoeld bewaren.
Als de Courgette Fleur niet geoogst wordt en de bloem wordt bestoven dan groeit hij uit tot een courgette. Ook de bestuiving moet gebeuren in de vroege ochtenduurtjes wanneer de bloem openstaat. Dit wordt gedaan door bijen , zij brengen het stuifmeel van de mannelijke naar de vrouwelijke bloem.

Gevulde zoete puntparika

Voor Lipolip en Menocure: vanaf stap 2

Ingrediënten:

2 zoete puntparika’s
200 gr ricotta
500 gr broccoli
handvol verse basilicum
1/2 limoen
peper en zout

Bereiding:

Was de broccoli en stoom of kook deze gaar.
Snij de zoete paprika’s doormidden, verwijder de pitten en het harde witte gedeelte. Leg ze in een ovenschaal. Verwarm de oven op 200°.
Giet de broccoli af en doe deze in een kom, samen met de ricotta en de verse basilicum. Kruid met peper en zout en voeg er het sap van een halve limoen bij. Mix alles tot een smeuïg geheel.
Vul hiermee de paprika’s en laat gedurende 20 minuten garen in de voorverwarmde oven. Serveer de rest van de broccoli-ricottapuree apart.
Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Mosselen met courgettes en room

Voor Lipolip en Menocure: vanaf stap 4. Vanaf stap 2, de olijfolie vervangen door een geutje magere groentebouillon en de room weglaten 

Ingrediënten:

2 kg mosselen
2 zoete puntpaprika’s
1 gele courgette
1 groene courgette
3 wortelen
verse tuinkruiden
peper en zout

Bereiding:

Maak de mosselen schoon en leg ze in klaar water.
Snij de courgettes in schijven en verwijder de pitten. Snij de schijven in kleine blokjes. Schil de wortelen en snij eveneens in kleine blokjes. Verwijder de pitjes uit de zoete paprika en snij in kleine stukjes.
Verhit een geutje olijfolie in een pan en gaar de stukjes paprika beetgaar. Stoom of kook intussen de wortelen bijtgaar. Voeg na enkele minuten de courgettes bij de papika’s. Voeg hierbij de mosselen en kruid met verse tuinkruiden, paprikapoeder, peper en zout. Voeg de gestoomde wortelen toe en laat 1 minuut doorkoken. Voeg 200 ml (soja) room toe en laat nog 30 seconden doorkoken. Neem de kookpot van het vuur en serveer in aparte kommetjes.

Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Asperges met ham (voor 2 pers)

Voor Lipolip en Menocure: Vanaf stap 2

Ingrediënten:


1 kg asperges
3 eieren
1 bussel verse peterselie
200 gr ham

 

Bereiding:

 

Schil de asperges en snij het achterste deel op 2 cm af.

Leg de asperges in koud water in een aspergekookpot of bind ze samen en leg ze rechtop in een gewone kookpot, maar bind dan het touwtje vast aan het handvat, zo blijft de bussel asperges mooi rechtop. Zorg ervoor dat de puntjes boven het water blijven. Breng aan de kook en laat een vijftal minuten zachtjes doorkoken. Neem de kookpot van het vuur en laat de asperges met het deksel op de kookpot nog 15 minuten doorgaren. Kook intussen de eieren gedurende 10 minuten en koel ze af door ze in koud water te leggen. Was de peterselie en versnipper.

Pel de eieren en plet ze tot een mimosa. Meng hieronder de peterselie. Neem de asperges vervolgens uit het water en laat deze uitlekken op een vel keukenrol.

Dresseer de ham op een bord, leg er de asperges bij en werk af met de mimosa. Puur en lekker!

Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Kleurrijke courgetteschotel met mozzarella (voor 2 pers)

Voor Lipolip en Menocure: Vanaf stap 4

Ingrediënten:


2 groene courgettes
2 gele courgettes
1 rode zoete paprika
300 gram mozzarella
200 gram zongedroogde tomaatjes
verse basilicum
oilijfolie
peper en zout

 

Bereiding:


Snij de courgettes en paprika in kleine stukjes en stoof deze beetgaar in een beetje olijfolie. Snij de zongedroogde tomaatjes in stukjes en versnipper de basilicum. Voeg deze bij de courgettes en de paprika. Roer alles goed om en laat nog 2 minuutjes stoven. Schep de groentjes in een ovenschotel. Snij de mozzarrela in schijfjes en verdeel deze over de groenten. Zet de schotel gedurende 8 minuten onder de grill.
Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Kabeljauwfilet met courgette (voor 2 pers)

Voor Lipolip en Menocure: Vanaf stap 2

Ingrediënten:


2 kabeljauwfilets
1 gele courgette
1 groene courgette
250 ml verse tomatenpassata of uit brik
Kruiden naar smaak

 

Bereiding:


Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng 3 eetlepels water met een snufje magere groentebouillon en giet dit in een ovenschaal. Leg hierin de kabeljauwfilets en kruid naar smaak. Gaar de kabeljauwfilets gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven. Snij intussen de courgettes in halve maantjes en stoof deze gedurende 8 minuten in een pan samen met de passata. Kruid met kurkuma en werk af met kruiden naar eigen smaak.
Puur eten is puur leven...
Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Heerlijke bloemkoolpizza (voor 2 pers.)

Voor Lipolip en Menocure: Vanaf stap 4 (fase 2)

Ingrediënten:


400 gram bloemkoolrijst
2 eieren
200 gram gemalen mozzarella
Potje tomatensaus
1/3 courgette
5 champignons
ham of kippenreepjes naar keuze
50 gram parmezaanse kaas

 

Bereiding:


Verwarm de oven op 180°. Stoom of stoof de bloemkoolrijst zeer kort. Meng deze daarna met de eieren en 150 gram van de gemalen mozarella. Maak hiervan twee bollen en leg deze op een ovenbakplaat voorzien van bakpapier. Duw de bollen plat tot een dikte van ca. een halve centimeter.
Laat de bodems gedurende 20 à 25 minuten in de oven garen.
Snij intussen dunne schijfjes van de courgette en de champignons.
Haal de bodems uit de oven en smeer de tomatenpassata uit. Garneer vervolgens met de groentenschijfjes, de hesp of de kippenreepjes. Strooi over het geheel de rest van de gemalen mozzarella en de parmezaanse kaas. Zet terug in de oven gedurende een 20-tal minuten.
Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Kip curry met groene boontjes

Voor Lipolip en Menocure: Na stap 4 (fase 3)

Ingrediënten:


2 kipfilets
400 gram fijne groene boontjes
200 ml room
1 à 2 theelepels currypoeder
peper en zout

 

Bereiding:


Snij de kipfilet in blokjes en bak deze gaar in een beetje olijfolie. Kruid met peper, zout en currypoeder.
Kook de boontjes bijna beetgaar. Voeg de room bij de kipblokjes en roer om.
Voeg de gekookte boontjes toe en laat het geheel gedurende twee minuutjes op een licht vuurtje pruttelen.
Simpel en heel lekker!
Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Zalm met een krokant tijmkorstje & broccolipuree

Voor Lipolip en Menocure: Na stap 4 (fase 3)

Ingrediënten:


2 zalmfilets
500 gr broccoli
50 ml melk
peper en zout
1 eetlepel gedroogde tijm
nootmuskaat

 

Bereiding:


Stoom of kook de broccoli goed gaar. Kruid intussen de zalmfilets met peper, zout en de gedroogde tijm.
Bak deze gaar op een matig vuur in de pan met een beetje olijfolie. Draai na 3 minuten om.
Voeg de melk bij de gare broccoli en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Voeg een klein beetje oijfolie toe en mix het geheel tot een smeuïge puree.
Serveer de heerlijk gebakken zalm samen met de broccolipuree.
Eenvoudig, gezond en lekker!
Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Kip curry met bloemkool

Voor Lipolip en Menocure: Vanaf stap 4

! Indien de olijfolie vervangen wordt door groentenbouillon kan dit gerecht vanaf stap 2 (fase 1)

Ingrediënten:


2 kipfilets
1 sjalot
2 theelepels rode currypasta
1 theelepel kurkuma
1/2 limoen
400 ml tomatenpassata
2 eetlepels olijfolie
500 gr bloemkoolroosjes

 

Bereiding:


Snij de kipfilet over de lengte in repen.
Meng de olijfolie met het sap van 1/2 limoen, zwarte peper en de kurkuma. Smeer de repen kipfilet in met het mengsel.
Stoom de bloemkoolroosjes intussen gaar.
Stoof de sjalot in een beetje olijfolie en voeg hierbij de kipfilet. Voeg de passata toe en meng hieronder de rode currypasta.
Laat nog een tiental minuten gaar stoven. Serveer met de gestoomde bloemkoolroosjes.
Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Maaltijdsoep met scampi’s en kokosmelk

Voor Lipolip en Menocure: na stap 4

Ingrediënten:


500 gr broccoliroosjes
200gr erwtjes
1 courgette
1 sjalotte
2cm gember
2 eetlepels groene currypasta
1 blik kokosmelk
400 ml water
10 gepelde scampi’s
olijfolie
peper en zout

 

Bereiding:


Snij de courgette in blokjes van 1,5 tot 2cm. Stoom of kook de broccoliroosjes, de erwtjes en de courgetteblokjes beetgaar. Stoof de groentemengeling kort in een geutje olijfolie en kruid met peper en zout. Snij de sjalotte en de gember in ministukjes en stoof ze in een kookpot in wat olijfolie. Voeg de groene currypasta toe en roer het mengsel om. Voeg de kokosmelk en het water toe en laat even koken. Bak de gepelde scampi’s in olijfolie. Schep de soep in een diep bord, voeg de groentemengeling toe en werk af met de scampi’s.
Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Mosselen

Voor Lipolip en Menocure: vanaf stap 2 (fase 1)

Ingrediënten:


1kg mosselen
1 bussel groene selder
1 sjalot
400 ml tomatenpassata
lente-ui
peper en zout
magere groentebouillon

 

Bereiding:


Was de selder en snij in blokjes. Snij de sjalot in stukjes en stoof deze samen met de selder in een bodempje groentebouillon. Kruid naar smaak met peper en zout. Voeg de tomatenpassata toe en laat even doorkoken.
Spoel de mosselen 3 keer in koud water en voeg ze toe. Laat 8 minuten koken. Schep de mosselen met de soep in een diep bord en werk af met lente-ui.
Weer simpel en zo lekker!
Smakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Gegrilde kipfilet met courgetti

Voor Lipolip en Menocure: vanaf stap 2

Ingrediënten:


2 kipfilets
3 courgetten
2cm gember
peper en zout
rozemarijn

 

Bereiding:


Was de courgetten en maak er met behulp van een spiraalsnijder courgetti van. Schil de gember en snijd in ministukjes. Stoof de gember in een bodempje groentebouillon en voeg na 5 minuten de courgetti toe. Laat deze samen gedurende enkele minuten op een matig vuur stoven. Kruid met peper en zout en voeg verse kruiden toe naar wens. Kruid de kipfilets en bereid ze in de grill. Eenvoudig, snel klaar en lekker๐Ÿ‘ŒSmakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Zalmfilet met een krokant tijmkorstje met witloof en rucola

Voor Lipolip en Menocure: vanaf stap 4

Ingrediënten:


2 zalmfilets
5 witloofstronkjes
een handvol rucola
enkele kersttomaatjes
peper en zout
gedroogde tijm

 

Bereiding:


Verwijder het onderste harde gedeelte van de witloofstronkjes en vierendeel deze in de lengte.Stoof ze gaar in een bodempje groentebouillon en kruid met peper en zout. Laat de helft van de rucola de laatste minuut meestoven met de witloof. Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet een scheutje olijfolie in een ovenschaal en leg er de zalmfilets en de kersttomaatjes in. Kruid met peper, zout en een royaal laagje gedroogde tijm. Plaats de schaal gedurende een kwartier in de voorverwarmde oven.
Dresseer de zalm en de groenten op een bord en werk af met de overblijvende rucola en de kersttomaatjes. Eenvoudig en lekker๐Ÿ‘ŒSmakelijk! ๐ŸŒธ๐Ÿ€

Prei-Pastinaaksoep

Voor Lipolip en Menocure: vanaf stap 4

Ingrediënten:


4 preistengels
4 pastinaken
2 sjalotten
1 tot 1,5 liter water (naar wens)
peper en zout
2 vetarme bouillonblokjes of 1,5 eetlepel magere groentebouillon

 

Bereiding:


Snij de sjalotten in stukken en laat stoven in een beetje olijfolie. Was en snij de prei in ringen en voeg bij de sjalotten. Schil de pastinaken en snij in stukken. Laat deze gedurende 3 minuten meestoven met de sjalotten en prei. Voeg 1,5 liter water toe met 1,5 eetlepel magere groentebouillon of twee magere bouillonblokjes. Laat 20 minuten koken.

Mix en klaar is kees! Een lekkere voedzame wintersoep in een handomdraai!

Smakelijk!

Kipfilet met paksoi

Voor Lipolip en Menocure: vanaf stap 1

Ingrediënten:


2 kipfilets
1 paksoi
peper en zout
scheutje (suikervrije) sojasaus

 

Bereiding:


Was en snij de paksoi. Kook deze vervolgens gaar en giet af. Stoof de paksoi even in een scheutje sojasaus. Kruid de kipfilets met peper en zout en bereid ze in de Tefal-grill. Eenvoudig en makkelijk โ˜บ๏ธ 

Smakelijk!

Een lekker ontbijtje !

Voor Lipolip en Menocure: na stap 4

Ingrediënten:

Yoghurt, stukjes appel, noten, gebroken lijnzaad en kaneel

Smakelijk!

Hou mijn pagina in het oog want weldra volgen meer heerlijke recepten.

Voedingscoach Valerie